“DİYAR-I RUM’DAN RUMELİ’YE ÜÇ GÖNÜL ERİ: HACI BEKTAŞ-I VELİ, YUNUS EMRE VE AHİ EVRAN” PANELİ DÜZENLENDİ

Trakya Üniversiteler Birliği (TÜB) etkinlikleri kapsamında Kırklareli Üniversitesi ev sahipliğinde “Diyar-ı Rum’dan Rumeli’ye Üç Gönül Eri: Hacı Bektaş-ı Veli, Yunus Emre, Ahi Evran” konulu panel düzenlendi.

Çevrim içi gerçekleştirilen ve Kırklareli Üniversitesi YouTube kanalı üzerinden canlı yayınlanan panelde; Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan TABAKOĞLU, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN ve Trakya Üniversiteler Birliği Dönem Başkanı ve Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR birer açılış konuşması gerçekleştirdi.

Moderatörlüğünü Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ertuğrul KARAKUŞ’un üstlendiği programa; İstanbul Kültür Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Fatih KÖKSAL, Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haşim ŞAHİN ve Kastamonu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fahri MADEN panelist olarak katıldı.

Panelin açılışında konuşan Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, panelin düzenlenmesine katkı sunan Trakya Üniversiteler Birliği’ne, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu’na, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu yöneticilerine ve etkinlikte emeği geçenlere teşekkür etti.

Prof. Dr. ŞAHİN, konuşmasına şunları söyledi:

“Yunus Emre’nin vefatının 700, Hacı Bektaş-ı Veli’nin vefatının 750. ve Ahi Evran’ın doğumunun 850. yıl dönümünde tüm dünyada ve Türkiye’de Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN’ın himayelerinde güçlü bir şekilde anılması bizleri hem gururlandırmakta hem de Türk dili, tarihi, kültürü ve medeniyeti bakımından birçok önemli yere sahip olan büyük şahsiyetleri ve Anadolu’nun hikmet rehberlerini tanıtma görevi yüklemektedir.

‘Bir olalım, iri olalım, diri olalım’ sözleriyle Hacı Bektaş-ı Veli, ‘İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir, sen kendini bilmezsen, bu nice okumaktır” deyişiyle Yunus Emre, ‘Eline, beline, diline sahip ol’ öğüdü ile Ahi Evran asırlardır inanç, yaşam ve ahlak anlayışının yer tutmasına ve nice gönüllere girmesine vesile olmuştur. Bu anlamda ‘Diyar-ı Rum’dan Rumeli’ye Üç Gönül Eri: Hacı Bektaş-ı Veli, Yunus Emre, Ahi Evran’ paneli ile dini-tasavvufi kimlikleriyle de ön plana çıkan büyük şahsiyetlerin genç nesillere daha iyi tanıtılacağı için büyük kıvanç içerisindeyim. Panelde emeği geçen herkese ve değerli konuşmacılara teşekkür eder, panelin hayırlara vesile olmasını dilerim.”

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan TABAKOĞLU da açılış konuşmasında güzel ahlak sahibi olmanın bir öğreti işi, bir gönül işi ve bir sabır işi olduğunu dile getirerek ilk olarak güzel ahlak sahibi olmanın sonrasında da gönülde varolan güzel ahlakın etraftaki diğer insanlarla paylaşılmasının öneminden bahsetti. Prof. Dr. TABAKOĞLU, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Güzel ve kamil insan içini nurlu tutar. Yol yokken, iz yokken Adriyatik’e kadar gider. Burada bir ihtiyaç var, burada bir muhtaç var der ve bir aşevi kurar, bir okul kurar. Camileriyle, köprüleriyle, hanlarıyla ve kervansaraylarıyla bir medeniyet inşa eder. Bizim medeniyetimiz böyle kuruldu. Günümüzde bu gönül insanlarına çok ihtiyaç var. Hacı Bektaş-ı Veli, Yunus Emre, Ahi Evran ve diğer tüm Gönül erlerini saygıyla, sevgiyle ve muhabbetle anıyorum. İnşallah değerli konuşmacılar, onları bize tekrar anlatacaklar. Bu güzel programı hazırladıkları için Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR başta olmak üzere diğer rektör arkadaşlarıma ve katkı sunan tüm hocalarıma saygılarımı sunuyorum.”

Programın son açılış konuşmasını yapan Kırklareli Üniversitesi Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO’nun ülkemizin önerisi ile 2021 yılını Hacı Bektaş-ı Veli, Yunus Emre ve Ahi Evran’ı Anma Yılı olarak ilan ettiğini söyledi. Bu çerçevede Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleriyle, 2021 yılının Türkiye’de Yunus Emre ve Türkçe Yılı, Ahi Evran Yılı ve Hacı Bektaş-ı Veli yılı olarak kutlanmasını öngören Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin de yayımlanmış olduğunu belirten Prof. Dr. ŞENGÖRÜR, Trakya Üniversiteler Birliği etkinlikleri kapsamında bu üç değerli şahsiyeti anmak amacıyla paneli düzenlediklerini ifade etti.

Prof. Dr. ŞENGÖRÜR, konuşmasına şöyle devam etti:

“Yunus Emre, Hacı Bektaş-ı Veli ve Ahi Evran; sözlü ve yazılı edebiyatta vermiş oldukları çok değerli eserlerle Anadolu’nun Türk ve İslam kültürüyle bütünleşmesini ve bu kültürün nesilden nesile aktarılarak korunmasını sağladıkları gibi Türk ve İslam kültürünün Balkan coğrafyasına yayılmasında da önemli bir yapı taşı olmuşlardır. Düşünce dünyamızı şekillendiren; dilimize, edebiyatımıza ve kültürümüze zenginlik katan; ülkemizin kültürel mirasının ayrılmaz parçası olan bu şahsiyetleri anmak, hatırlamak ve yaşatmak için bu panelin anlamlı bir katkı sağlayacağından eminim.

Trakya Üniversiteler Birliği çalışmaları kapsamında düzenlenen Panelimizin; Birliğimiz üyesi üniversiteler arasındaki iş birliğini güçlendireceğini; yeni etkinlikler, ortak faaliyetler ve çalışmalar için bizleri cesaretlendireceğini de ifade etmek isterim. Başta Sayın Rektörlerimiz, Rektör Yardımcılarımız ve panelistlerimiz olmak üzere; panelimizin düzenlenmesinde emeği geçen bütün akademik ve idari personelimiz ile etkinliklere katılım ve katkı sunan herkese teşekkür ediyor, hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.”

Panelde İstanbul Kültür Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Fatih KÖKSAL, ” Fütüvvetnâmelerdeki Kıssaların Diliyle Ahilik “, Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haşim ŞAHİN, ‘Yunus Emre’nin Hayatı ve Tesirleri” başlıklı sunum yaptı. Kastamonu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fahri MADEN ise “Hikmet Kapısı Hacı Bektaş Veli’nin Hayatı, Eserleri ve Fikirleri” başlıklı konuşma gerçekleştirdi.