Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa Paneli Gerçekleştirildi

Trakya Üniversiteler Birliği (TÜB) ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Balkan ve Ege Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliğiyle Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa Paneli gerçekleştirildi.

Panele ÇOMÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Süha Özden, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Milli Eğitim Şube Müdürü Recai Keleş, Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Ahmet Arıcan ile ÇOMÜ’lü idareciler, akademisyenler ve öğrenciler katıldılar.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programın açılışında konuşan ÇOMÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Süha Özden üniversitemiz daha iyi yerlere gelme çabası içerisindedir diyerek “26.yılımızı yaşıyoruz. Bu çeyrek asırda ülkemizdeki birçok devlet üniversitesinin ve özel üniversitenin önüne geçtik. İyi yerdeyiz ama daha iyi yerlere gelmek istiyoruz. Sıralamalarda daha yukarılara çıkmak istiyoruz. Bu kapsamda birçok hocamız birçok etkinlik düzenliyor. Bu yıl bildiğiniz gibi Troya Yılı’ydı ve gerçekten çok güzel etkinlikler yaptık. Aynı şekilde TÜB’ün bir üyesi olarak birlikte çok başarılı çalışmalar gerçekleştirildiğini söyleyebilirim. Her türlü sosyal, kültürel ve bilimsel işbirliğini sürdürmekteyiz. Bu kapsamda da Doç. Dr. Aşkın Koyuncu Hocamız bizim için güzel bir panel hazırladı” dedi ve katkı sunan herkese teşekkür etti.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir de “ÇOMÜ gerçekten güzel işler yapıyor. Bilimsel ortamda, aydınlatıcı, doyurucu ve tatmin edici bir program oldu. Gazi Süleyman Paşa bölgemiz için önemli bir figür. Bende ilgi duyup araştırdım. Ne zaman İstanbul’a doğru gitsem kabrine uğrayıp şükranlarımı sunarım. Bu topraklar için çok büyük simgesel değere sahip” şeklinde konuştu.

Moderatörlüğünü Balkan ve Ege Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Aşkın Koyuncu’nun yaptığı panelde ilk olarak 29 Mayıs Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feridun Emecen, Gazi Süleyman Paşa’nın faaliyetleri başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.

Emecen; Gazi Süleyman Paşa’nın doğum tarihi hakkında kesin bilgi olmadığını ancak Mekece Vakfiyesi şahitlerinden biri olması dolayısıyla birçok tarihçi tarafından doğum tarihinin 1316 olarak kabul edildiğini söyledi. Süleyman Paşa’nın annesinin Nilüfer Hatun olduğu yönünde bilgilerin de şüpheli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Feridun Emecen; asker vasfından ziyade Padişah Orhan’ın en büyük oğlu olması münasebetiyle Paşa denmiş olabileceğini öne sürdü.

Panelin ikinci konuşmacısı Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Kayapınar ise Bizans Kaynakları Gözüyle Gazi Süleyman Paşa başlıklı sunumunda Gazi Süleyman Paşa’nın yaptıklarını ondan 10 yıl kadar önce Aydın oğlu Umur Bey’in gerçekleştirdiğini iddia etti. Kayapınar, Bizans kaynaklarında Çanakkale’yi de içine alan Batı Anadolu bölgesinin en büyük lideri ya da devlet adamı olarak Aydın oğlu Umur Bey’in görüldüğünü kaydetti.

Panelde son olarak Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Veysi Akın söz aldı. Akın, Gazi Süleyman Paşa’nın vefatına yönelik çok sayıda bilgi olduğunu belirtirken “Osmanlı kaynaklarında bu konuda çokça farklılıklar var. Bazıları bunun av esnasında olduğunu söyler. Bazı kaynaklarda düştüğünde başını taşa vurduğunu, bazı kaynaklarda ise atın altında kaldığını yazar. Olayın Bolayır civarında gerçekleştiği daha çok kabul görür. Türbesinin yeri konusunda sıkıntı yok. Ölüm haberi Orhan Gazi’yi çok üzer, Bolayır’a gömülmesini ister. Bunun Trakya ve Rumeli topraklarını sahiplenme duygusuyla olabileceğini düşünüyoruz. Atının da eski Türk geleneklerine göre ayak ucuna gömüldüğü muhtemel” dedi.

Soru cevap bölümüyle devam eden program hediye takdimiyle sona erdi.